Drægtighed – gravid

Generelt:
En labrador retriever er gennemsnit gravid i 63 dage, dens drægtighed variere dog mellem 54-72 dage. Men altså i gennemsnit i 9 uger.

De første par uger:
Efter en succesfuld parring transporteres de befrugtede æg ind i æggelederen, hvor celledelingen vil foregå.

I starten er æggene ikke fæstnet til livmoderen, men flyder frit omkring, i mens celledelingen foregå.
I den 3. uge, er æggene ved at vokse sig fast til livmodervæggen, mens de ligeligt er fordelt i 2 livmoderhorn. Fosteranlæget er på dette tidspunkt ca. 1 cm langt og minder mest om en lille fisk.

Det sted hvor forsteranlægget er vokset fast på livmoderen, dannes der nu en moderkage, som bliver den fremtidige forbindelse mellem moderen og forsterets. Igennem moderkager tilfører hunen de næringsstoffer som fosteret skal bruges til at vokse sig større af. Forsteret forbindes med modkager via en navlestreng.

4 uge:
Man kan nu tydelig se for og bag ben, øreflipper- Ører og øjne bliver også dannet i denne uge. Hvis man i 4. uge skal se/mærke kræver det en meget slank samt rolig tæve. Forsterne måler i denne uge cirka 2½cm. I 4. uge kan en ultralydscaning konkludere drægtighed.

5. uge:
I denne uge dannes følehårrenes anlæg på overlæben samt over øjnene, ligeledes dannes øjenlågene.
Øreflippen vokser sig nu også så stort at den dækker øregangen. Dievorter (5 par), med mælkekirtler, samt de yder kønsorganer begynder deres udvikling.

I løbet af 5. uge vil fosterets poter begynde at forme sig, til det der senere bliver til tæer og trædepuder. Omkring dag 33 vil ganen lukker sig, og efter denne dato kan ganespaltning derfor ikke opstår. Faktisk er den mest risikofyldte tid nu over, hvor fosteret kan skade af kemikalier og andre stoffer. Det er også i denne uge at tarmsystemet begynder at danne sig, dog befinder dette sig stadigt i navlestregen.

Det er også nu at tæven begynder at vise tegn på drægtighed, i anderledes adfærd.

6. uge:
Øreflippe og øjenlåg vokser sig nu så store at de sidste på ugen dækker øregange og øjne. De ydre kønsorganer begynder at gå i retning af han- og hunkønsorganer.

Det er også i starten af 6. uge at tæerne adskilles helt, og i mod slutning af ugen vil kløerne blive dannet. Følehårene begynder at vokse ud af de anlæg som blev dannet i 5. uge.

Tarmsystemet vokser sig fra navlestregen og befinder sig nu i den endelig placering i bughulen.

Tævens dievorter vil der ses en svag rosafarvning, og alt afhængigt af hvor mange hvalpe tæven har, vil bugen begynde at vokse en lille smule i omfang.

Der er ikke grund til foderændringer endnu.

7. uge:
I denne uge vil kropsbehåringen vokse ud, og farvemarkering vil kunne ses.
Både porter og trædepuder er efterhånden færdigdannet.

Fosteret ligner nu den færdige hvalp, men vil ikke kunne overleve uden for livmoderen.

Fra 7. uge er det faktisk kun størrelsen som øges.

Fra dag 49 vil man på røntgenbilleder kunne se hvalpene. Det er også i 7. uge at man kan se fosterbevægelser.

Forbeningen i knoglerne er nu så fremskreden, at man fra dag 49 kan se fostrene på røntgenbilleder.

Det er nu også en god ide at skifte til andet foder der er beregnet til drægtige tæver/hvalpe. Men du må ikke forøge mængden, da tæven ellers kan blive for tyk inden fødslen.

8. uge:
Fosteret er nu færdigdannet og kan nu føles, og til tider kan forsrenes hjerteslag høres, hvis man lytter på tæven.

Tæven er nu en del besværet af sin vægt, og sit omfang. Det er også i denne periode at man bød vænne sin tæve til dens fødekasse. Mælkekirtlerne er nu også spændte og fuldt med mælk.

9. uge:
Her i den sidste uge af drægtigheden forberede tæven sig til sin fødsel. Hun bliver noget stille og interesserer sig ikke så meget for at lege, og kan være noget mindre social end hun plejer.

De sidste 2-3 døgn før fødslen bør man reducere fodermængden med op til 40% procent, og den sidste døgn før hun gå igang med at føde, vil hun normalt ikke æde.

Fra omkring det 60. døgn kan fosteret overleve uden for livmoderen.

I tæven fødekasse, vil hun 2-4 døgn før fødslen begynde at udfolde nogle naturlige redebygning. Dette består i at samle klude sammen, og eventuelt flænse og grave i fødekassens bund.

Skederegionen vil blive stor og slap og på de fleste tæver vil der være en voldsom mælke spænding flere døgn før fødslen.

Umiddelbart før fødslen vil tæven blive urolig og rastløs, og der vil optræde plukveer. Disse veer presser fosterhinden fra den første hvalp ned i fødselsgangen.

Vejen som forsteret skal placere på vej ud af skeden på tæven udvides og fosteret bliver presset ind i bækkenet, i dette forløb vil fosterhinden briste og indeholdet flyder ud af skeden. “Vandet er gået” og nu vil fødselen rigtigt gå igang. Tiden vil typisk vare 4-6 timer, men kan i sjældne tilfælde vare et døgns tid.

For bedre at kunne forudsige den nøjagtige fødedag, kan man starte denne uge med at tage tævens temperatur 2 x dgl. (morgen og aften). Temperaturen tages ved at føre et ganske almindeligt “menneske”-termometer et par cm. ind i endetarmen i et to minutter.  Herved kan man få et overblik over hvordan tævens temperatur svinger normalt.

Når der konstateres et temperaturfald kan man med fordel tage temp. hver 3.-4. time.

Når temperaturen ligger ca. 1 – 1½ grad under det normale ved flere målinger med nogle timers interval, vil fødslen gå i gang indenfor 12-24 timer.

Kilde: Netdyredoktor

 


Comments

Drægtighed – gravid — 3 kommentarer


  1. Hej, vi kan se at der er en han, der ikke er blevet solgt alligevel? Vi kigger efter en hvalp og har været forbi jeres hjemmeside flere gange! Vi er en familie med 2 børn på 6 (snart 7) og 9 år, som længe har ønsket sig en hund, og synes at den rette tid er kommet! Må vi komme forbi og se ham evt. imorgen? Hilsen Birgitte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *